Így látom Én a világot

Napok és évek

Napok és évek

Vesekövi kalandok a sürgősségi körül

2018. október 20. - Takoma69

Január. Ekkor kezdődött minden. Ja idén januárban. Történt ugyanis, hogy kora este kb 15 perc alatt felépült egy görcs az oldalamban. Bevallom, kicsit beszartam attól, hogy mi lehet, de mivel baloldalon hátul volt derék magasságban, úgy gondoltam nem a fejem fáj, hanem a vesém görcsölhetett be. Na igen de mi a franctól? Ezen nagyon nem volt se időm sem pedig energiám agyalni, ugyanis hol fetrengtem, hol járkáltam és próbáltam – igaz nem sok sikerrel – úrrá lenni a helyzeten. Telefonálni nem volt erőm, így a szomszédhoz kopogtam be, hogy segítsen. Jobban megijedt mint én, aki már kezdte megszokni azt a pokoli fájdalmat ami ezzel együtt jár. Bedobtam két No-Spa-t meg egy Algópirint és vártam a csodát. Megspórolom az agyalást, nem jött a csoda. Ekkor mentőért kezdtem fohászkodni. Segítőm, kicsi pánikhangulatunkban felhívta a 112-t. Bár ne tette volna. Valamilyen barmot fogott ki aki egyszerűen nem értette meg hogy SÜRGŐS!! Jó persze nem neki, Ő nagyjából leszarta azt aki hívja és követi a protokolt. Talán a seggemen a szőrszálak számát is megkérdezhette, de hiába sürgettük közben, hogy küldjön már mentőt. Na igen, ekkor jött a hideg víz. Ő a minek is nevezzem, közölte, mentőt nem tud küldeni, de kapcsolja őket!!! Basszus, akkor mi a francnak ül ott az az idióta??!!

Végre a hosszas adategyeztetés után kapcsolta a mentőket, akiknél a változatosság kedvéért ugyan ezt eljátszottuk, igaz sokkal gördülékenyebben, célirányosan és ami a lényeg, gyorsabban. Kurvára sok értelme van a 112-tes segélyhívónak. Tanácsom, ha mentőt kell hívni, közvetlenül nekik kell telefonálni, így kihagyható az a felesleges kör, amit a központi segélyhívónál kell tölteni és valljuk be, ilyenkor az idő fontosabb mint ez az idióta, embertelen rendszer.

Sajnos nem tudtak kocsit küldeni, mert nem volt szabad, de bíztattak, kb egy óra és oda ér, de ha rosszabbodik az állapotom hívjuk fel őket nyugodtan. Kora este volt, öt óra környéke. Köszi a nagy semmit!!!

Na innen már összefolyik minden. Elvesztettem az idő érzékem, arra még emlékszem, hogy segítőm telefonált még egyszer már közvetlenül a mentőknek, ahol ha mással nem is, tanáccsal ellátták. Sokat nem segített. Nagy nehezen tudtam apámnak is telózni a földön vergődve. A mentőkkel egyszerre ért ide, így hirtelen baromi sokan lettünk a lakásban.

A miután megérkeztek mentősök, le a kalappal, gyorsak és alaposak voltak. Ipari mennyiségű gyógyszert nyomtak belém infúzióval higítva. Volt EKG meg még kitudja mifene és lőn csoda, múlni kezdett a fájdalom, a remegés, már tudtam nyugodtan levegőt is venni.

Nem ragozom tovább, mentővel bevittek az Uzsoki kórház sürgősségi osztályára. Pár perccel később már a vizsgálóban feküdtem. Vér pisi meg miegymás. Ment minden gördülékenyen. Ismételten le a kalappal, de a sajtóban nem ezt olvastam. Bevallom, pozitívan csalódtam. Este tízkor már papírokkal a kezemben, megjárva a gyógyszertárat otthon próbáltam kiheverni a történteket. Az hogy mi történt, nem derült ki.

Másnap szakrendelő! A beteg irányító élet és halál ura! Laza flegmasággal közölte, másfél hónap múlva van időpont és különben sem az én dokim rendel. Ekkor elővettem a kérlelhetetlen hangnememet, amit még fel is turbóztam a felcseszett hangulatommal és a hölgyike arcáról eltűnt a magabiztosság. Innen már én voltam fölényben és másnapra minő csoda mehettem.Ultrahang, röntgen, pisi és vér. Semmi eredmény! Nyoma sincs gondnak. A tanácstalanság járta át a rendelőt a dokit és engem is. Akkor mi a franc volt ez?? Ellátott görcsoldóval meg fájdalom csillapítóval és kb ennyi. Mentem kontrolra is de megint semmi. Így indultam neki a nyárnak. Kicsit el is feledkeztem róla, szerencsére nem volt semmi jele annak, hogy ez visszatérhet. De visszatért. A legváratlanabb helyen, a munkahelyemen. Ez keményebb volt. Ilyen fájdalmat még nem éreztem és nem is akarok. Gyógyszer itt sem segített. Szerencsére itt most kikerültük a protokolt és bevittek kocsival a legközelebbi kórházba, két villamos megállónyira van Kőbányán. Ennek itt később szerepe lesz.

Segítséggel, mert a fájdalomtól konkrétan alig láttam, de betántorogtunk a sürgősségire! Megint csak szuper helyre kerültem és köszönet az ott dolgozóknak. Pillanatok alatt ágyon voltam, infúzió és ismételten ipari mennyiségű gyógyszer hatására jó egy órás vergődés és jajveszékelés után végre enyhülni kezdett a fájdalom. Ez a fájdalom most sokkal nehezebben enyhült.

Alig bírtam lábra állni, gyógyszerektől forgott körülöttem a világ, így egy beteg hordó toligált röntgenre és ultrahangra. Itt eredményt értek el és meg lett a bűnös. Egy kis mocsok kövecske. Igazi profizmussal és emberséggel találkoztam!! Ismételten pozitívan csalódtam. Biztos közre játszik az is, éppen hova kerül az ember. Nekem szerencsém volt. Sajnos mások nem ennyire szerencsések én elhiszem. Hallok, olvasok én is rémtörténeteket és bízom benne, hogy nem fogy el a szerencsém.

Innen felküldtek az osztályra, hogy véleményezzék a leleteket. Na itt problémába ütköztek. Nem az Ő körzetükben lakom. Basszus, ezt tudtam én is. Ja hogy ezt a TB viszont nem fizeti ki nekik, meg miért nem mentem oda ahová tartozom. Valahogy nekem az jött le, hogy ez a legnagyobb gondjuk. Elnézést kértem amiért pár sarokra lettem rosszul. Annyit elértek, hogy Kőbányára nem fogok költözni, nehogy oda tartozzak. Becsületükre legyen mondva, morgolódás után megvizsgáltak ők is és a papírokkal a kezemben már el is húztam onnan. Ne legyen közöm hozzájuk. Itt most nem arról van szó, hogy igazuk van vagy nem. Mert tény, igaz amit mondtak. De!! Mivel nem hobbiból, a velük való kicseszésből voltam ott, így több, egy egész picivel több emberséget elvártam volna.

Mos itt tartunk. Meg van a gondom fő forrása a kis mocsok kövecske.

Mi a tanulság? Ne hívd a 112-t, hanem közvetlenül a mentőt! Ha jó helyre költözöl, korrekt sürgősségi ellátásra számíthatsz. Csak saját tapasztalat! Azzal is tisztában vagyok, az én problémám, még ha igen csak kellemetlen is, eltörpül mások gondjai mellett. Nekik kitartást és jó egészséget kívánok!

Még egyszer köszönet azon két sürgősségi osztály dolgozóinak, akikkel kapcsolatba kerültem, a mentősöknek, szomszédomnak és szüleimnek!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://takoma69.blog.hu/api/trackback/id/tr1114312875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tnt 2018.10.22. 09:25:04

jó, hogy nem a konvédba kerültél ... :-))))))))

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.22. 09:25:15

Megnyugtatásként elmondom, nem vagy egyedül a kalandjaiddal.
Nálunk a családba már mindenkinek volt veseköve, mindenki átesett a tisztítótűzön. Azóta imádjuk a rovatinexet, meg a magánrendelést az urológusnál, miután ultrahangra 4 hónapra akartak időpontot adni.

Egyébként meg iszol te eleget?

bigdave 2018.10.22. 09:25:29

A legjobb megoldás ilyenkor ! 2-3 doboz sort egyszerre meginni aztán lépcsőzes és fel lábon ugrálas. Aztán Miskolc litoterapias intézet, profik a ko zúzásban!

Balazs089 2018.10.22. 09:25:49

Pár hónapja hasonló estben volt részem. Én nem kettő, hanem 6 db no-spa-t vettem be, ami kb 10 perc múlva már ki is jött belőlem. Fetrengéseim közepette a közelben lakó barátomat hívtam, és jött át, hogy segítsen. Ő hívta a mentőket (9:30), akiktől azt a választ kapta, hogy nem sürgősségi a dolog, próbálkozzon az ügyelettel. Az ügyeleten aki felvette a telefont, megkérdezte, hogy tényleg sürgős-e? Azt mondták, hogy 1-1,5 óra múlva kiérnek. 12:30-kor az ügyeletről telefonáltak, hogy ha még mindig aktuális a dolog, akkor kiküldenek valakit, kb egy óra múlva ott lesz.

(Akinek már volt vesegörcse, az pontosan tudja, hogy milyen fájdalommal jár, közben folyamatos hányás, és a fájdalom kisugárzása a has teljes területére és a vese környékét mintha másodpercenként egy nagy késsel böködnék. )

Du. 2 után megérkezett az ügyelet, egy remek koktélt kevertek és tolták belém, amitől 10 perc alatt teljesen megszűnt a fájdalom. Majd közölték a jó hírt, hogy kb. 45 percem van eljutni a legközelebbi urológiára, mert addig fog hatni a gyógyszer...

Az egyetlen, ami rendkívül pozitív volt, a Korányiban lévő urológus doki, aki nagyon körültekintően és figyelmesen kezelt.

Gábor Révész 2018.10.22. 09:27:54

Együttérzésem! De!
Már nem lehet közvetlenül hívni a mentőket, automatikusan a 112-re megy a hívás. Az egy másik történet, hogy ott kik ülnek. Neked peched volt.
A mentők kiérkezése nem szignifikáns. Nem voltál életveszélyben. Hidd el, ha hirtelen szorító mellkasi fájdalommal hívják őket, perceken belül ott vannak. Saját tapasztalat, pedig éjjel 2 órakor történt.
Nekem pont Kőbányán gyűlt meg a bajom az ultrahanggal ügyeletben, 2 órát vártam a dokira.
Azt javaslom, kezdj el szedni Rovatinex-et. Ez szabad forgalmú készítmény, de nagyon jó hatással van a vesekövességre. Nekem - amióta szedem - két kövem "született", még fájdalomcsillapítót sem kellett bevennem.

Weißkopf 2018.10.22. 09:27:58

Röntgennel már az első kórházban (januárban) kideríthették volna, hogy kő okozza a fájdalmakat. De ők beérték tüneti kezeléssel. Ezért nem jár dicséret.

Sir Gombóc 2018.10.22. 09:28:17

Mi a tanulság? Bő folyadék fogyasztás, magas ásványi anyag tartalmú ásványvizek kerülése, évente 1-2 sörkúra a haverokkal. Ha mégis jön a görcs, akkor nem a mentőt kell hívni, hanem irány a sürgősségi!A vizeleted ilyenkor szűrd, hátha meglesz a kicsike, amit lehet vizsgálatra küldeni, hogy milyen összetételű köved van? Készülj fel arra, hogy lesz még benne részed, a kérdés csak az, hogy mikor?

mymymosya 2018.10.22. 09:28:21

Sajnos, Magyarországon a 112-t, nem a sürgős esetekre találták ki. Ebben az az érdekes, hogy más EU-s országokban ez, jól működik. Sürgős esetben, azonnal segítséget vár az ember, nem pedig háromszor kell elmondania ugyanazt, mire valós segítséget kap.
(Az sem volt véletlen, hogy a Mentők, Tűzoltók, Rendőrök tiltakoztak a 112 kizárólagos bevezetése ellen.) Ezen csak akkor lehetne javítani, ha a barom nagyokosok közül, akik ezt a szörnyűséget kitalálták, kerülnének olyan helyzetbe, amelyben sürgős segítségre szorulnának.
Megsúgom, – ezt sajnos Te is megtapasztalhatod, míg el nem megy a köved, – hiába hívod a 104-et, az sajnos, a 112-n csörög. Amennyiben szerencséd van, nem egy barom veszi a hívásod, aki például régión belül sem tud tájékozódni, és más megyei mentőállomást kapcsol, mint ahol Te vagy.
A problémádon segíthetsz, ha sok folyadékot iszol, ezzel mozgásra tudod ösztönözni a vesekövet, amely így lejut a hólyagodba, ezután már fájdalom nélkül tudsz megszabadulni tőle

jatagán9 2018.10.22. 09:50:33

Nyavalygás. Hasonló esetben kocsiba ültem, a sürgősségen elláttak, majd hazamentem. Ennyi.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2018.10.22. 14:12:09

@Balazs089: "vese környékét mintha másodpercenként egy nagy késsel böködnék"

Ez nem igaz. Inkább olyan, mintha átdöftek volna lándzsával. :D

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.22. 14:12:38

@jatagán9:

Igazad van, közben meg ha büfizni kell, leokádod az intézkedő rendőrt.

Nálunk mindenkinek más tünetekkel jelentkezett, a három személyből egynek fájt a dereka, nem büfizett, míg kettőnek nem fájt a dereka, és büfiztek. Egyiket vakbél gyanúval vitte el a mentő, csak jó volt a sebész, és várt reggelig ( pedig a labor is alátámasztotta részben ), amikor egy urológus kimondta, hogy bezony vesekő.

hantabanta 2018.10.22. 15:37:03

@jatagán9: Kizárt, hogy azzal a vesegörccsel valaki vezessen, mint ami nekem is volt. Levegőt nem kaptam, fetrengtem a fájdalomtól, mindez megspékelve néha egy kis hányással. Nyavalygás. Persze. Neked valószínűleg csak egy enyhébb görcsöd volt.

Gyorgy007 2018.10.22. 15:37:24

Tehát szakszerűen elláttak minden esetben, dokumentálták, feltárták a gyökérokot CSAK nem wellnesshotel vendégként kezeltek :)

Kiváncsi lennék egy ilyen kalandodra Londonban :)
süti beállítások módosítása